Κάπελα Παναγιώτα

Παναγιώτα Κάπελα

«Το ξύπνημα της άνοιξης»

Ανδρέα Λεντάκη 41

41 Street, Υμηττός,

9 Απριλίου – 9 Μαΐου 2012

Η Κάπελα εικονογραφεί, με γιαπωνέζικη λιτότητα και ψυχολογική ακρίβεια, το ξύπνημα της πιο ανθηρής εποχής στο κέντρο μιας μαραμένης πόλης. Επιλέγοντας να κινηθεί σε δύο χρωματικούς άξονες, προτείνει δύο σειρές μικρών έργων από μελάνι, που τέμνονται διαρκώς˙ τα ασπρόμαυρα κάδρα της λειτουργούν ως καρέ μιας ταινίας μικρού μήκους όπου πρωταγωνιστούν τα αμφιλεγόμενα, αποχρωματισμένα σημεία της πόλης, ενώ τα έγχρωμα κάδρα της γίνονται έδαφος για μια απρόσμενη ανθοφορία.

Ο χώρος στη ζωγραφική επιφάνεια της Κάπελα έχει διπλή ταυτότητα, η οποία σχηματοποιείται στο δίπολο Πόλη-Φύση, ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται από αυτό, με τη συχνή ζωγραφική μετατροπή του σε ένα πεδίο κοινής δράσης για τον πολιτικό παλμό και για τον λόγο της φύσης. Κατακίτρινες μαργαρίτες υψώνονται στον ουρανό του άστεως, ενώ οι διαβάτες προχωρούν βιαστικοί για τη δουλειά. Ο Παρθενώνας αφήνει τον βράχο του και παίρνει τη θέση του ως Επιτάφιος στα ορθωμένα όσο και τρεμάμενα ελληνικά χέρια. Ένας άστεγος τείνει την παλάμη του και δέχεται, ως υπόμνηση ζωής, όχι ένα κέρμα ακόμα, αλλά μια ολόφωτη πασχαλίτσα. Ανθίζουν οι αμυγδαλιές, και τα χελιδόνια, σ’ ένα σύρμα πάνω από τη Βουλή, προσπαθούν να διαφυλάξουν το μήνυμα που, αιώνες τώρα, φέρνουν.

 Η Άνοιξη είναι εκλεκτική. Οι εκλογές της Άνοιξης δεν θέλουν ψυχρό λευκό… ούτε όμως χρώματα αγοραία, κομματικά˙ θέλουν χρώματα αληθινά, της γης, της ανθοφορίας, τέτοια που να ξυπνούν το μυαλό. Η τέχνη της Κάπελα ενθαρρύνει την έλευση του φωτός, γίνεται ένα πολύχρωμο χελιδόνι, που αναγγέλλει με διακριτική φωνή και με τα μάτια ανοιχτά, την άνοιξη στην πόλη.

Μ.Γ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s